Myrleia Antik Kenti, günümüzde Bursa ili, Mudanya ilçesi merkezinin yaklaşık 1 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır. Birçok antik yazar tarafından bahsedilen kent bölgenin en önemli kıyı yerleşimlerinden birisidir. Kolophon kolonisi olan kent, kuruluşunda ismini Myrlos’tan almıştır. Mudanya günümüzde ve Osmanlı Dönemi’nde Bursa için ne kadar önemli ise Roma Dönemi’nde de Prusa ad Olympum için çok önemlidir. Dio Chrysostomosos tarafından Roma Dönemi’nde Prusa ad Olympum’un Apameia’yı ticaret limanı olarak kullandığı açıkça dile getirilmiştir. Yazılı kaynaklarına göre, Osmanlı Dönemi’nde Bursa’nın Armutlu, Fıstıklı, Kapaklı, Karaca Ali, Buyuk ve Kuçuk Kumla, Gemlik, Kurşunlu, Altıntaş, Mudanya, Tirilye ve Mihaliç gibi birçok limanında bahsedilmesine rağmen, Bursa’ya en yakın liman olan Mudanya ana liman görevini görmüştür.

Bursa’nın Antik Deniz Limanları, Serkan Gündüz

Apamea Myrlea
Türkiye üzerinde {{{raptiye}}}
{{{raptiye}}}
{{{raptiye}}}
Türkiye haritasındaki konumu.
KonumTürkiye
BölgeBursa

Myrleia, Türkiye'nin Bursa ilinin Mudanya ilçesinde bulunan antik kent. Mudanya'nın 1 km güneydoğusunda bulunur. Hisarlık adıyla anılır ve Yayvan Tepe üzerinde MÖ 7. yüzyılda İyonya'dan gelen Kolofonlular tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Daha kuzeyde liman kalıntılarına da rastlanır. 2012 yılında bir inşaat kazısında bulunmuş ve sit alanı ilan edilmiştir.[1]

1. ^ Belediyesi, Mudanya. "Myrleia Antik Kenti - Mudanya Belediyesi". Nette. 29 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021.