Arpaz Kulesi, depolar, ahır ve müştemilat yapılarından oluşmaktadır. 19. yüzyıl Ayanlık Döneminde inşa edilmiştir ve şato görünümündedir. Atçalı Kel Mehmet Efe’nin bu konakta sığır çobanı olarak hizmet ettiği, konağın sahibinin kızını kendisine istediği ancak bu isteği sonucunda dayak yediği ve yediği dayağın ardından dağa çıkıp Osmanlı Devleti’ne isyan ettiği söylenmektedir. Bu isyanı bastıramayan bölgenin ayanı ve konağın sahibi Arpazlı Hacı Hasan Bey Rodos’a sürülmüş, isyan bastırıldıktan sonra beraberinde getirdiği Rodoslu ustalarla Arpaz Kulesi’ni inşa ettirmiştir. Yaklaşık 80 yıl sonra 1911 yılında bu kez torunu Arpazlı Osman Ağa, sel sonucu yıkılan Menderes Köprüsü’nü tamir ettirmediği için bölge halkı tarafından Çakırcalı Mehmet Efe’ye şikayet edilmiştir. Çakırcalı Efe; konağı basıp ateşe vemiş, Osman Ağa’yı kaçırmıştır. Efe, takip sonucu zaptiyeler tarafından Karıncalı Dağı’nda kuşatılıp öldürülmüştür, beraberinde Osman Ağa’nın da cesedi bulunmuştur. İzmir’in Konakları olarak bilinen türküde geçen: “Bize de derler Çakıcı yar fidan boylu/Yakarız konakları” dizelerinde adı geçen konak da Arpaz Konağıdır.