Tekirdağ ili, Şarköy ilçesi’nin 30 km kadar uzağındaki Beyoğlu Köyü’nde bulunan Askertepe Tümülüsü’nde, 2007 yılında yapılan kurtarma kazısı sonucunda, Helenistik Döneme tarihlendirilen bir mezar yapısı ortaya çıkarılmıştır. Oldukça iyi bir taş işçiliğine sahip olan, tonozlu bu mezar yapısının dromos’unda, Trakya Bölgesi tümülüslerinde sıkça rastlanılan bir ritüel’le karşılaşılmıştır. Buna göre, büyük olasılıkla mezar sahibinin cenazesini taşıyan bir çift at karşılıklı olarak yatırılmak suretiyle yakılarak kurban edilmiştir. Yine dromos’un içinde MÖ 4. yüzyılın son çeyreğine tarihlendirilen dört adet Doğu Yunan Amphora’sı, bir adet pişmiş toprak kandil ile çeşitli içki kapları parçalanmış halde ele geçmiştir. Mezar odası soyulmuş olup, mezar envanterinden parçalanmış halde birkaç ufak obje ile çeşitli tip ve boyutlarda kaplara ait seramik parçaları günümüze ulaşabilmiştir.

Askertepe Tümülüsü – Şahin Yıldırım