1926 yılında yaptırılmıştır. Basamaklı çokgen kaide üzerine oturan mermer direkten ibarettir. Anıtın karşısında bulunan Bey Camii şerefesinde mevzilenen Yunan askerleri tarafından açılan yaylım ateşiyle tam bu noktada şehit düşen efelerin anısına dikilmiştir. Üzerinde Arap ve Latin alfabesiyle yazılmış kitabeler mevcuttur. Abidenin dört yüzeyinde; “Ey Zair! Bu Abidenin Önünde Dur Vatan İçin Aşk ve Rüyalarına Veda Etmiş Kurbanları Düşün.’ 7 Eylül 1338 (1922), ‘Burası İstiklal ve Hürriyet İçin Şehit Düşen Mukaddes Türkler’in Bir Mabedidir’ 7 Eylül 1338 (1922), ‘Burası İstiklal Tarihini Kanıyla Yazmış Türk’ün Mabedidir.’ 7 Eylül 1338 (1922), ‘Burası Bağrı Yanık Ninelerin Öksüz Ve Yetim Çocuklarının Memleketidir, Onları Unutma.’ 7 Eylül 1338 (1922)” ifadeleri yer almaktadır.