Dönemin başbakanı Adnan Menderes’in girişimleriyle, Sümerbank’ın kredi desteği sağlanarak 1953 yılında anonim ortaklık şirketi olarak kurulmuştur. 1957’de iplik, 1958’de ham bez ve 1960 yılında da işlenmiş bez tesislerini tamamlamıştır. Fabrikanın temel atma töreni 7 Ekim 1955 tarihinde Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes tarafından gerçekleştirilmiştir. Yerleşke üretim, yönetim, sosyalleşme, konaklama ve dini yapılar gibi farklı işlevlere sahip binaların bir araya gelmesiyle oluşmuştur. 2002 yılına kadar üretimin sürdüğü yerleşke, 2016 yılına değin kullanım dışı kalmıştır. Alanda bulunan ağaçlar, 10.04.2002 gün ve 10562 sayılı, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Kararı ile tescillenmiştir. Yerleşke arazisi ve yapıları, Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılmıştır. Tescilli yapıların restorasyonu ve çevre düzenlemesi çalışmaları devam etmektedir.

Bkz. Dr. Meltem Yaşdağ – Şehrin Bellek Mekânı Olarak Aydın Tekstil Yerleşkesi: Mimari ve Yaşantı

Bkz. Fatma Köksal-Aydın Tekstil Yerleşkesi’ne Ait Barınma Yapıları