Balıklı Çeşme, Meram’a bağlı İhtiyareddin (günümüzde Şükran) Mahallesi’nde, aynı adlı sokaktadır. Cumhuriyet Dönemine kadar Rumların yaşadığı bu semt, geçmişi Roma Dönemine kadar uzanan eski bir yerleşim alanıdır.

Mermerden yapılmış çeşmenin cephesini basit ayaklara oturan basık bir kemer belirler. Üç kademeli saçakta ortada üçgen alınlık, köşelerde babalar vardır. 1901 yılında yapılmıştır.

Çeşmenin mimarisi döneminin diğer çeşmelerine benzemekle birlikte, kitabesinde iki balık figürü ortasında “apa” kelimesi görülmektedir. Türkçe okunuşu “apa” olan bu isme Konya’da pek çok yerde rastlanmaktadır. Apa köyü ve barajı, Altınapa, Apasaray… vb. “Apa”, su anlamına da gelmektedir.

İyi incelendiğinde “p” harfinin bir ayağının altında, diğerinin üstünde nokta görülmektedir. Rumlarda da ebcet hesabına benzer bir tarihleme oluğunu ve buna göre bu apa kelimesinin 1901 yılını gösterdiği anlaşılmaktadır.

Bu tarih rakamla da yazılıdır. Konyalı’nın belirttiğine göre (Konyalı, Konya Tarihi, 2007, 649-650) kaleden gelen M 1220 tarihli balık figürlü bir Selçuklu kitabesi bir dönem bu çeşme üzerinde durmuş daha sonra müzeye kaldırılmıştır. Buradan balık figürünün hem Müslümanlarca hem de Hristiyanlarca kutsal kabul edildiğini anlıyoruz. Gerçekten çeşmenin üzerine dikkatli bakıldığında “ICQUS” şeklinde tek kelime görülmektedir. Balık anlamına gelen bu kelimenin baş harflerinin ise kutsal bir cümle oluşturduğunu Prof. Dr. Thomas Drew Bear şöyle açıklamaktadır:

I    İsa

C   Krist