1856 yılında yapımına başlanan gar yapısı 1866 yılında işletmeye açılmıştır.

Dikdörtgen ve simetrik plan şemasına sahiptir. Cephesi kesme taştır. Bina iki katlı olup, giriş bölümü üç kat olarak tasarlanmıştır. Bu giriş bölümünün vurgulanmasına imkan vermiştir. 1. kat pek çok gar yapısında olduğu gibi lojman olarak kullanılmaktadır. Cephe pencerelerinde çok fazla değişkenlik görülmemektedir. Yuvarlak taş kemerler kullanılmıştır. Peronların üzeri çelik bir örtü ile örtülmüştür.

Basmane Garı
Basmane Garı (Ön cephesi)
Basmane Garı (Arka cephesi)
KonumEtiler Mahallesi, Anafartalar Caddesi, 35240, Basmane
Konak, İzmir
Türkiye
SahipTCDD
İşletmeciTCDD Taşımacılık
Platformlar1 kenar platform
3 ada platformu
Raylar7
Tren işletmecileriTCDD Taşımacılık
Otobüs güzergâhları
ESHOT & İZULAŞ
  • Basmane Gar: 34, 35, 36, 39, 41, 42, 44, 45, 46, 236, 302, 466, 838[2]
BağlantılarM1 (İzmir Metrosu) (Basmane)
Yapı
Yapı türüHemzemin
OtoparkHayır
Bisiklet altyapısıHayır
Engelli erişimiEvet, kısmen
Durumİşletmede
Ücret bölgesi3. Bölge
Açılış25 Ekim 1866 (SCR)[1]
1984
Elektriklendirme25 kV AA Katener (2001)
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı

Basmane Garı, İzmir'in Konak ilçesi Basmane semti Etiler Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Alsancak Garı'ndan sonra Türkiye'deki en eski ikinci gar olan[3] ve İzmir-Basmane – Manisa – Afyonkarahisar demiryolu'nun başlangıç noktası olan istasyon, The Smyrna Cassaba Railway / İzmir – Kasaba Demiryolu (SCR) Şirketi[note 1] tarafından inşa edilerek 25 Ekim 1866'da hizmete girmiştir.[1][4]

SCR Şirketi[note 1] 1 Temmuz 1934'te TCDD tarafından satın alınıp feshedildikten sonra istasyon TCDD'nin denetimine girmiştir.[5][6]

TCDD tarafından 1984'te -banliyö kısmı- yeniden inşa edilerek tekrar hizmete giren istasyon, 2001'de İzmir-Basmane – Manisa – Afyonkarahisar demiryolu'nun elektrifikasyonu kapsamında yenilenmiştir. İstasyon, 1984 – 1995 yılları arasında Basmane – Bornova, 1984 – 2006 yılları arasında ise Basmane – Çiğli Banliyö Trenleri'ne hizmet vermiş, 2006'da İZBAN projesi kapsamında kapatılmış ve 2009'da tekrar hizmete girmiştir.[7]

Bir kenar platform ve üç ada platformundan oluşan istasyon İzmir Mavi Treni, Konya Mavi Treni, Ege Ekspresi, Göller Ekspresi, Güller Ekspresi, 6 Eylül Ekspresi ve 17 Eylül Ekspresi Anahat Trenleri'ne[8] ve Basmane – Denizli, Basmane – Ödemiş, Basmane – Tire, Basmane – Alaşehir, Basmane – Uşak ve Basmane – Nazilli Bölgesel Trenleri'ne[9] hizmet vermektedir.

İnşa hâlinde olan Polatlı – İzmir YSD'nin hizmete girmesiyle birlikte istasyon Yüksek Hızlı Trenlere de hizmet verecektir.

İstasyondan M1 Basmane Metro İstasyonu'na aktarma imkânı bulunmaktadır.

1. ^ a b "SCP History" [SCP Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  2. ^ "ESHOT Ulaşım Saatleri". ESHOT. 28 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2023.
  3. ^ "Izmir Basmane Terminal" [İzmir Basmane Garı]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  4. ^ "Demiryolu Medeniyeti" [Railway Civilization] (PDF). TCDD. Erişim tarihi: 24 Ocak 2024. [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "2718 sayılı Resmî Gazete" (PDF). T.C. Resmî Gazete. 4 Haziran 1934. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Eylül 2022.
  6. ^ "A Short History of Turkish Railways" [Türk Demiryollarının Kısa Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  7. ^ "TCDD History" [TCDD Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  8. ^ "Anahat Trenleri". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.
  9. ^ "Bölgesel Trenler". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.

Kaynak hatası: <ref> "note" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="note"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: Kaynak gösterme)