Bitlis Kalesi
Bitlis Kalesi
TürKale
KonumTürkiye [Bitlis], Türkiye
BaşlamaM.Ö.312 başları

Bitlis Kalesi, Büyük İskender'in komutanlarından Badlis tarafından MÖ 312 tarihinde Bitlis'te yaptırılan kale.[1] Bitlis şehrinin adı da bu komutandan gelmektedir.[2]

Bitlis şehir merkezinde iki derenin ortasında sarp kayalıklara yapılan kalenin surlarının uzunluğu 2800 metredir.[3] Kale içinde han sarayı, cami bedesten ve evler bulunduğu kaynaklarda belirtilmektedir. Bu eserlerden günümüze sadece kale gelmiştir. Kalenin çevresinde 670 mazgal bulunmaktadır. Kale sarp kayalıklar üzerinde kurulduğu için çevresinde savunma hendeği yoktur.[4] Kalede 2004 yılında başlayan restorasyon çalışmaları belli aralıklarla uzun süre devam etti.[5]

Ömer bin el-Hattab döneminde, 641 senesinde İyad bin Ganem Bitlis’i ve kalesini fethetmiştir.[6] Melikşah zamanında Selçuklu Hanedanının idaresine geçen şehir, Kanuni zamanında kesin olarak Osmanlı topraklarına katıldı. I. Dünya Savaşı sırasında 1916'da 5 ay Rusların işgalinde kalan Bitlis 16. Kolordu Komutanı Mustafa Kemal'in verdiği taarruz emriyle 8 Ağustos 1916 tarihinde tekrar Türk topraklarına katıldı.

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020.
  6. ^ "Kaynak bilgi". 11 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi.