Şirinyer İstasyonu yakınından Buca’ya ayrılan şube hattının istasyonudur. 2006 yılında hizmete kapatılmıştır.

Buca
Kapatılan TCDD istasyonu
İstasyon binası
KonumVali Rahmi Bey Mahallesi, Uğur Mumcu Caddesi, 35380
Buca, İzmir
Türkiye
SahipTCDD
İşletmeciTCDD
UzaklıkBatı yönü
~2,700 kilometre (1,678 mi) (Şirinyer)
Platformlar1 kenar platform
Raylar2
Tren işletmecileriTCDD
Yapı
Yapı türüHemzemin
OtoparkHayır
Bisiklet altyapısıHayır
Engelli erişimiHayır
DurumKapatıldı
Ücret bölgesi3. Bölge
Açılış27 Temmuz 1860 (ORC)[1]
1872[1]
1970
Kapanış2006
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı
Toplu ulaşım

Buca Tren İstasyonu,[2] İzmir'in Buca ilçesi Vali Rahmi Bey Mahallesi'nde Uğur Mumcu Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin tren istasyonudur.

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi'nin bitişiğinde yer alan ve -kapatılan- Şirinyer – Buca şube demiryolu'nun bitiş noktası olan istasyon, Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından İzmir – Aydın demiryolu için inşa edilerek 30 Ekim 1858'de hizmete girmiştir.[1]

ORC Şirketi 1 Haziran 1935'te TCDD tarafından satın alınıp feshedildikten sonra istasyon TCDD'nin denetimine girmiştir.[3]

TCDD tarafından 1970'te yenilenerek tekrar hizmete giren istasyon, 1935 – 2006 yılları arasında Alsancak – Buca Banliyö Trenleri'ne hizmet vermiş, 2006'da İZBAN projesi kapsamında kapatılmıştır ve kullanılmamaktadır.

1. ^ a b c "ORC History" [ORC Tarihi]. Trains of Turkey. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022.
  2. ^ "ORC Personnel listing" [ORC Personel listesi]. Levantine Heritage. 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2022.
  3. ^ "A Short History of Turkish Railways" [Türk Demiryollarının Kısa Tarihi]. Trains of Turkey. 31 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022.