Balkanların en büyük, Avrupa’nın üçüncü büyük sinagogudur.1905’teki yangında tamamen yanmıştır.1907’de Sultan II.Abdülhamit’in fermanıyla tekrar inşa edildi.  Fransız mimar France Depré, binayı Viyana’daki Leopoldstadter Tempel adlı sinagogdan esinlenerek projelendirdi.Bina Almanya,Macaristan ve diğer ülkelerdeki cemaat üyelerinin maddi desteğiyle tamamlanmıştır.

1960’lara kadar aktif olarak kullanılan sinagog 1983 yılına kadar ibadete açık kaldı.Yahudilerin Edirne’yi terk etmeleri nedeniyle kullanılmadı ve yıkılmaya yüz tuttu. Sinagogun mülkiyeti 1995 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti.Sinagog 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünün kararı ile restorasyona alındı ve 26 Mart 2015 tarihinde devlet temsilcileri ve yahudi cemaati üyelerinin katılımıyla yeniden kullanıma açıldı. Açılışta ve açılışı takiben sinagogda yapılan ilk düğünde Sefardik Musevi gelenekleri uyarınca anoten duası edildi.

Günümüzde pazartesi günleri hariç ziyarete açıktır.

Portekiz Sinagogu
KonumEdirne, Türkiye
İnançYahudilik
MezhepSefarad Ortodoks
(Portekiz Yahudileri)

Portekiz Sinagogu (Edirne Büyük Sinagogu). 1497'de Portekiz Kralı I. Manuel'in ülkede bulunan Yahudilere din değiştirme ya da ülkeyi terk etme arasında bir seçim yapmalarını emreden bir kararname yayınlaması üzerine ülkeyi terk eden[1] Yahudilerden bir bölümü Osmanlı İmparatorluğu topraklarına ulaşmış ve Edirne'ye yerleşenler olmuştur. Bu dönemde Edirne'de Yahudiler tarafından kurulan sinagogların sayısı on üçü bulmuştur. 1905 yılında Edirne'de çıkan büyük bir yangında bu on üç sinagogun zarar görmesinden sonra büyük bir sinagogun inşası düşünülmüş ve 1907 yılında sinagogun inşası tamamlanmıştır. İnşa edilen sinagogun adı ''Büyük Sinagog'' dur.[2] Bu sinagoga bağlı bulunan Yahudiler, "Portekiz Cemaati" olarak adlandırılmakla birlikte geldikleri ülkede alışmış oldukları ritüel ve ayinleri burada devam ettirme şansı bulmuşlardır. Günümüz Edirne'sinde artık bulunmayan bu sinagogla ilgili bir efsane de sinagogda yapılan bir terennüm sırasında Sinagog Müziğini ilk defa Türk Makamlarına adapte etme çalışmalarını yapmış müzik adamlarından İsrael ben Moşe Nadjara'nın ruhunun, "muhteşem" bir biçimde sinagogun yukarısında belirmiş olmasıdır.

1. ^ "portugal-sephardic-jews". 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. ^ "images/stories/dokumanlar/edirne_yahudileri.pdf" (PDF). 17 Haziran 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi.