Kapanca Limanı’nı çevresinde karadan yaptığımız yüzey araştırmaları, burada bir antik yerleşimin varlığını ortaya koymaktadır. Gerek yüzeyde, gerekse sualtında yapılan araştırmalar sonucunda birçok seramik parçası tespit edilmiştir. Bu seramik parçalarına göre Kapanca Limanı’ndaki yerleşim MS III. yüzyıl ile Osmanlı Dönemi sonlarına kadar kesintisiz kullanılmıştır. Ayrıca bu araştırmalar kentin yayılım alanı hakkında da bilgi sahibi olmamızı sağlamıştır. Yüzeyde tespit edilen seramik parçaları göz önünde bulundurulduğunda, kentin dağılım alanı limandan yaklaşık 500 metre iç kısımlara kadar devam etmektedir.

Kentin çevresinde sur yapısı ile karşılaşılmaması nedeni ile kentin tamsınırları çizilememiştir. Seramik buluntular ışığında yaklaşık olarak 0.30 kilometrekarelik bir alana yayıldığını söylememiz mümkündür. Kapanca Limanı’nın batısında bulunan Ketenderesi mevkiinde tespit edilen Geç Antik Çağ duvarlarının da Kapanca Limanı’nda bulunan kent ile bağlantılı olabileceğinden bahsetmiştik Bu durum kentin sınırlarının çok daha büyük olduğuna işaret etmektedir. Söz konusu duvar kalıntıları kentin bünyesine dâhil edildiğinde, kentin yaklaşık 1.181 kilometrekarelik bir alanı etkisi altında tuttuğunu düşünebiliriz. Ketenderesi ile birlikte ortaya çıkan alan ise küçümsenemeyecek bir yerleşim yerine ait olmalı ve tarih sahnesinde en azından ismi ile karşımıza çıkmalıdır.

Bursa’nın Antik Deniz Limanları, Serkan Gündüz