Altıkulaç Lahdi (veya Çan Lahdi), boyalı mermer bir lahit olup stil kritik özellikleriyle MÖ 4. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir (MÖ 400-375). Antik Troas bölgesinin güneydoğusunda Çanakkale Çan İlçesindeki Çingenetepe Tümülüsündeki bir mezar odasında 1998 yılında ele geçmiştir. Bir yüzünde geyik ve domuz av sahnesi, diğer tarafında savaş sahnesi betimlenmiştir.

Mermer lahdin üzerindeki boyalı sahneler çok iyi korunduğu için eser büyük bir önem taşımaktadır. Lahdin MÖ 5. yüzyılın sonlarında burada hüküm süren Anadolu’lu bir hanedan için ısmarlanmış ve yaptırılmış olduğu düşünülmektedir. Anadolu’da, Perslerin gelmesi ile birlikte hakim olan sanat anlayışını en iyi gösteren nadir örneklerden birisidir. Altıkulaç lahdinde insanların yaş durumu ve savaşan farklı halklar, saç, sakal, boy, silahları ve giyimleri farklı verilerek gerçeklik ön plana çıkarılmıştır.

“Altıkulaç Lahdindeki atlı figürü gerek binicisinin kıyafeti, gerekse eyer örtüsü ve atın kuyruğunun bir kurdalye ile bağlanmış olmasıyla Pazırık kurganlarında bulunmuş atlı örnekler ile büyük benzerlik göstermektedir. Pers mezar stelleri üzerinde gördüğümüz cenaze alayı ziyafet ve av sahneleri İskit-Pers kültürünün önemli ikonografik özellikleri bilinmektedir. Altıkulaç Lahdinde atlardaki bu ayrıntının diğer Pers mezar stellerinde olmayıp sadece burada görülmesi bu kişinin geleneği burada sürdüren İskit kökenli bir yönetici olabileceğini akla getirmektedir.”

11. Müze Çalışmaları Sempozyumu: 1999 Yılı Çan Altıkulaç Köyü Çingene Tepe Tümülüsü Kurtarma Kazıları. R. Körpe, M. Tombul, N. Sevinç

Genellikle mermer eserler üzerinde boya izinin antik çağlardan günümüze ulaşmasının zor olduğu göz önüne alındığında böylesine iyi korunmuş bir boyalı örneğe sahip olmak büyük önem taşımaktadır.