Cumaovası
TCDD Taşımacılık istasyonu
Elektriklendirme25 kV AA Katener (2010)
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı
Toplu ulaşım

Cumaovası Tren İstasyonu,[4] İzmir'in Menderes ilçesi Gölcükler Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

İzmir-Alsancak – Eğirdir demiryolu üzerinde yer alan istasyon, Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından inşa edilerek 24 Aralık 1860'ta hizmete girmiştir.[1][4][5]

ORC Şirketi 1 Haziran 1935'te TCDD tarafından satın alınıp feshedildikten sonra istasyon TCDD'nin denetimine girmiştir.[6]

TCDD tarafından 1970'te yenilenerek tekrar hizmete giren istasyon, 1970 – 2006 yılları arasında Alsancak – Cumaovası Banliyö Treni'ne hizmet vermiş, 2006'da İZBAN projesi kapsamında kapatılmış ve İZBAN A.Ş. tarafından elektrifikasyon altyapısıyla yeniden inşa edilerek 30 Ağustos 2010'da tekrar hizmete girmiştir.[2][7]

İki ada platformundan oluşan istasyonun, doğudaki ada platformu Göller Ekspresi ve Güller Ekspresi Anahat Trenleri'ne[8] ve Basmane – Denizli, Basmane – Nazilli, Basmane – Ödemiş ve Basmane – Tire Bölgesel Trenleri'ne,[9] batıdaki ada platformu ise İZBAN (Tepeköy – Cumaovası & Cumaovası – Menemen) Banliyö Trenleri'ne[2] hizmet vermektedir.

İstasyon, "Tepeköy – Cumaovası" ve "Cumaovası – Menemen" trenleri için aktarma istasyonudur.

Ayrıca istasyonun yanında altı raylı bir depolama alanı bulunmaktadır.

1. ^ a b "ORC History" [ORC Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  2. ^ a b c "İZBAN Banliyö Treni". İZBAN A.Ş. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ESHOT isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ a b "ORC Personnel listing" [ORC Personel listesi]. Levantine Heritage. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  5. ^ "Demiryolu Medeniyeti" [Railway Civilization] (PDF). TCDD. Erişim tarihi: 24 Ocak 2024. [ölü/kırık bağlantı]
  6. ^ "A Short History of Turkish Railways" [Türk Demiryollarının Kısa Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  7. ^ "TCDD History" [TCDD Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  8. ^ "Anahat Trenleri". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.
  9. ^ "Bölgesel Trenler". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.