Talas ilçesine bağlı Çömlekçi Köyü’nün güneyinde, Akdere Mevkii’nde bulunan Danalık Yeraltı Şehri’ne vadi yamacındaki dar bir delikten girilmektedir. Girişten hemen sonra gözlenen operasyon odası ve tünelin karşı duvarındaki yatağa karşılık, burada olması gereken taş kapı mevcut değildir. Tünel, üç büyük odaya ve bir başka taş kapıyla korunan tünelden sonra 30×8 m ölçülerinde devasa bir salona açılmaktadır. Salonun kuzeybatı duvarında iki büyük oda, güneydoğu duvarında ise birbirine bağlı salonlar mevcuttur. Bu salonların içinde yeralan iki yapının küçük kiliseler olduğu kesindir. Salonun devamı, bir diğer taş kapı ile korunan uzun bir tünel sonrası diğer bir odaya ulaşmaktadır. Bu odanın doğu ucunda tırmanılarak ulaşılabilen bir başka oda daha mevcuttur. Aynı odanın batısında bir tünel aşağıya doğru devam etmekte ve sızan yeraltı sularıyla dolu bir diğer odaya bağlanmaktadır. Bu odanın doğusunda, yarım daire çizerek devam eden tünelin devamı ise tamamen suyla dolu olduğu için takip edilemedi.

Kaynak