Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
UNESCO Dünya Mirası
KriterKültürel: i, iv
Referans358
Tescil1985 (9. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Sivas'ın Divriği ilçesindeki tarihi cami ve hastane. Cami 1228–29 yıllarında Mengücekli beyi Ahmed Şah tarafından; Dârüşşifa ise aynı tarihte, Ahmed Şah'ın eşi ve Erzincan beyi Fahreddin Behramşah’ın kızı olan Turan Melek tarafından Ahlatlı Muğis oğlu Hürrem Şah adlı bir mimara yaptırılmıştır.[1] Darüşşifa caminin güney duvarına dayanmıştır. Orta bölümü bir ışıklık kubbesi ile örtülmüştür, giriş ile birlikte dört eyvandan oluşur. Darüşşifanın kuzeydoğu köşesinde türbe yer alır. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası 1985 yılında Dünya Mirası listesine alınarak Türkiye'den listeye giren ilk mimari yapı olmuştur.[1][2]

Darüşşifanın giriş kapısı
  1. ^ a b Sivas-Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası 18 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı
  2. ^ "Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası hakkında 10 bilgi". Fikriyat Gazetesi. 27 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.