Eser, Yenice Vardar’da (Giannitsa) şehrin güneydoğusunda, Egnatia Caddesi ile halk arasında İskender Bey Câmii olarak bilinen câminin kalıntıları yakınında yer almaktadır. Şehirdeki en iyi muhafaza edilmiş Osmanlı eseridir. Yenice Vardar’da bugüne kadar ulaşabilmiş olan türbe, 1948 yılında Agia Paraskevi adıyla Rum Ortodoks kilisesine dönüştürülmüştür.

Yapı, daha sonra mal sahibi Baş Rahip Nikandros Papaioannou tarafından, 1951 yılında belediyeye bağışlanmıştır. Ardından 1990-92 yılları arasında binânın batı kanadına bir çan kulesi eklenmiştir. Heath W. Lowry’e göre, türbe, Osmanlıların ünlü akıncı ailelerinden Evrenosoğullarına mensup İki Yüreklü Ali Bey ya da Yakup Bey’e aittir. Türbe, kare planlı ve sekizgen kasnağa oturan kubbeden oluşan, alaturka kiremit örtülü bir yapıdır. Sekizgen külah biçimindeki üst örtünün onarımda değiştirilerek iç mekândaki kubbe formunun dışa da yansıtıldığı görülmektedir. Türbenin aslî hâlinde cephesinde iki pencere bulunmaktadır. Kiliseye dönüşüm sırasında bu pencereler kapatılmış ve türbenin cephesine yarım daire formlu apsis eklenmiştir. İç mekândaki duvar, kubbe ve pandantif yüzeyleri de tümüyle yenilenmiş ve Hristiyan kültürüne ait resimlerle süslenmiştir.[1]

Kaynak:

[1] Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 1340-1343). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)