Nazilli - Sümerbank şube demiryolu
Sümerbank şube demiryolu
Güzergâh haritası

Nazilli (İzmir-Eğirdir demiryolu)
Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası
Yük Deposu

Nazilli - Sümerbank şube demiryolu, Sümerbank şube demiryolu ya da Nazilli - Sümerbank Banliyösü, Nazilli ile Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası arasında inşa edilen ve 1937 yılında Sümerbank Fabrikası ile birlikte hizmete giren şube demiryolu hattıdır.

Fabrikanın (ve demiryolu hattının) açılışı için Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Başbakan İsmet İnönü ve Ekonomi Bakanı Celâl Bayar ile birlikte, özel treniyle (MAN 21-25 otomotrisi) İzmir'den Nazilli'ye gelmiştir.

Demiryolu hattında, halk arasında Gıdı gıdı olarak bilinen, Ruston marka lokomotif tarafından çekilen tren setleri ile fabrika işçileri taşınmaktaydı. Hat, 1980 yılına kadar hizmet vermeye devam etti.

Sümerbank, demiryolu hattının sahibi ve işletmecisiydi. Dolayısıyla bu hat Türkiye Cumhuriyeti'ndeki ilk özel banliyö hattıydı. Hat çalışanları TCDD’den diplomalıydı ancak Sümerbank personeliydi. Çalışanların özel toplu sözleşme maddeleri bulunmaktaydı.[1]

Nazilli Sümerbank Basma fabrikasının 2003 yılında kapanması nedeniyle trenin Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'ne devri gerçekleşir. Emektar Gıdı Gıdı ise son seferini 2006 yılında yapmıştır.[2]

Daha sonra 2015 yılında nostalji seferleri kapsamında tamir edilerek son baş makinisti Necati Vanlıyız idaresinde yeniden çalıştırılan lokomotif 2020 yılında makinistinin ölümünün de ardından nostalji seferlerini de tamamen sonlandırmıştır.[3]

Günümüzde demiryolu hattı, çevresine yapılan yaya peyzaj düzenlemesi ile varlığını korumaktadır. Ancak Nazilli içerisindeki başlangıç istasyonu yıkılmış olup, Aydın-Denizli Karayolu'nun geçtiği yerdeki rayları sökülmüş durumdadır.

1. ^ "Siz Gıdıgıdı'yı bilirmisiniz?". Kent ve Demiryolu. 7 Aralık 2009. 10 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2017.
  2. ^ "Tarihe Tanıklık Eden Emektar " GIDI GIDI" - e-gzt ADÜ". Dilan Özkan. e-gzt ADÜ Öğrenci Uygulama Haber Sitesi. 24 Aralık 2021. Erişim tarihi: 16 Nisan 2024.
  3. ^ "Gıdı Gıdı Treni Öksüz Kaldı". Aydın Haber, Son Dakika Aydın Haberleri | Aydinpost.com. Erişim tarihi: 16 Nisan 2024.