Ödemiş Türkönü Köyünde doğan Gökçen Hüseyin Efe, Çakırcalı Mehmet Efe’nin akrabası ve kızanı olarak bilinir. Çakırcalı vurulduktan sonra efe olup kendi çetesini oluşturmuştur. 1914 yılında Celal (Bayar) Bey aracılığıyla affedilerek dağlardan inip Tire’nin Fata kasabasına yerleşmiştir. Yunan işgalinin başlamasının ardından yöredeki diğer efelerin de girişimleriyle milli mücadeleye katılmaya karar vermiş, Yunan işgalinin yavaşlatılmasında büyük rolü olmuştur. İşgallere karşı örgütlenmeyi yürüten ve Galip Hoca olarak bilinen Celal Bayar’ı Yunanlılar tarafından başına ödül konduğu dönemde Fata’da saklayarak korumuştur. İlk olarak Fata’daki Yunan karargahına başarılı bir baskın düzenleyen Efe; Haziran 1919’da Köşk cephesinde savunmaya katılmış, Poslu Mestan ve Mursallılı İsmail Efelerle Küçük Menderes Ovasındaki demiryolu köprülerini havaya uçurarak işgali yavaşlatmış, Fata ve Kemerdere’de işgal güçlerine zaman zaman baskınlar yapmış ve Ekim 1919’da planlanan Yunan toplu taarruzunu geciktirmiştir. Kasım 1919’da Ödemiş’in Kaymakçı Kasabasında Yunanlılarla girdiği çatışmanın üçüncü gününde süngülenerek 16 Kasım 1919 günü şehit düşmüştür. Ankara hükümetinin aldığı kararla savunmasını yaptığı Fata kasabasının adı Gökçen olarak değiştirilmiştir