Gölyazı
Kasabanın görünümü ve bitişiğindeki Uluabat Gölü (Haziran 2014)
İlBursa
İlçeNilüfer
Coğrafi bölgeMarmara
Posta kodu16
Ön izleme uyarısı: Bu sayfadaki Yerleşim bilgi kutusu şablonu tanımlanmamış "harita_boyutu2" parametresini kullanıyor
Ön izleme uyarısı: Bu sayfadaki Yerleşim bilgi kutusu şablonu tanımlanmamış "harita_açıklaması2" parametresini kullanıyor
Ön izleme uyarısı: Bu sayfadaki Yerleşim bilgi kutusu şablonu tanımlanmamış "resim_boyutu" parametresini kullanıyor

Gölyazı, (eski ismi Apolyont[1] Rumca: Απολλωνιάδα), Bursa ilinin Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalledir.

Bursa-İzmir karayolunun 35. kilometresinden güneye sapıldığında 7 km içeride bulunan Gölyazı, Uluabat Gölü kıyısındaki iki alçak tepeden oluşan küçük bir yarımada üzerine kurulmuştur. Tepelerden birinde adını Yunan tanrısı Apollon'dan alan Apollonia adlı antik çağ kentinin nekropol kalıntıları yer almaktadır; ikinci tepe, göl yükseldiği zaman bir ada halini alır ve ince uzun bir taş köprü ile erişilebilir.

Bugünkü Gölyazı halkının büyük kısmı ada kısmı üzerinde, tuğla duvarlı tarihî Rum evlerinde yaşamaktadır.[2] Günümüzde geçim kaynakları tarım, balıkçılık ve turizmdir.

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2016.
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; serdar isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)