Sivas İli’ne bağlı Divriği İlçe merkezinin yaklaşık 40 km kuzeybatısında yer alan Gözecik Köyü’nde (eski Mamağan Köyü) yer alan Geç Hitit tepe yerleşmesi ve bazalt bir kapı aslanı Geç Hitit Devri’nin bilinenkuzeydeki merkezine işaret etmektedir. Demir Çağı yerleşmesi, Gözecik vadisinin kuzeydoğusundaki yüksek bir plato üzerinde yer almaktadır. Yaklaşık 500 X 500 m boyutlarında olduğu tahmin edilen yerleşme, bölgeninönemli Demir Çağı yerleşmelerinden biri olmalıdır. Yerleşmenin merkezinde, tahrip edilmiş olan bir tümülüs bulunmaktadır. Köylüler tarafından yerleşim yerinde bulunan bazalt bir kapı aslanı köy içine taşınmıştır. Altı kısmen eksik olan kapı aslanı, iki parça halinde korunmaktadır. Bloğun arka yüzünde, çevresi bir oyukla oluşturulmuş, alt kısmı eksik yuvarlak bir kabartma, olasılıkla yarım kalmış bir sütun altlığına aittir. Bazalt bloğun ikincil kullanımı sırasında yapılan kapı aslanında baştaki eksik detaylar, eserin tamamlanmamış olduğunu göstermektedir. Farklı bir üsluba sahip olan kapı aslanı, Geç Hitit sanatından bilinen özellikleri ile Geç Hitit II stil evresi özellikleri göstermektedir.

Atilla Engin – Gözecik: Sivas’da Yeni Bir Geç Hitit Merkezi ve Kapı Aslanı