Kapadokya’da kayaya oyulmuş pek çok manastır bulunmaktadır ve bazı bilim insanları bunları yemekhaneli (trapezalı) ve açık avlulu olmak üzere iki grupta ele almaktadırlar. Gümüşler manastırı ikinci grup dahilindedir.

Bizans sanatının en güzel ve korunmuş eserlerinden birisidir. Oldukça büyük ve geniş bir kaya kütlesinin içine kazınmıştır. Komple kaya olan ön cephe yerleşim merkezi olarak kullanılmıştır.

Manastır 8.-12. yüzyıllar arasında ana kayadan oyularak yapılmıştır. Bir orta avlu ve bu avluya bağlanan kilise, yeraltı mekanları vb. müştemilattan oluşmaktadır. Avlunun dik duvarlarının yüksekliği 14m. kadardır.

Manastırda bulunan bir odanın duvarlarında Kapadokya’da örneği görülmeyen, av sahneleri ile çeşitli hayvanlardan oluşan bir kompozisyon vardır.

Gümüşler Manastırı
Manastır Avlusu, 2019
KonumNiğde, Türkiye
İnşaat başlangıcı10. yüzyıl

Gümüşler Manastırı, Niğde ilinin Gümüşler kasabasında büyük bir tüf kaya kitlesinin içine oyulu bir kaya manastır kilisesidir.

Kapadokya bölgesindeki en büyük manastırlardan birisi ve 10. yüzyıl Bizans sanatının Anadolu'daki günümüze iyi korunarak gelmiş örneklerindendir. 1973 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir.

Kare planlı bir orta avlu, bu avluya bağlanan kilise ve yer altı mekânlarından oluşur.