Habib-i Neccar Camii
Habib-i Neccar Camii, Ocak 2023
Mimari tarzMemlük ve Osmanlı
ŞehirHatay
Tamamlanma7. yüzyıl
Yıkılma6 Şubat 2023

Habib-i Neccar Camii, Antakya'da bulunan tarihî cami. Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan cami, Antakya şehrinin Müslüman Araplar tarafından fethedildiği 7. yüzyılda inşa edilmiş eski bir caminin yerinde 11. yüzyılda Memlüklüler döneminde inşa edilmiş; 19. yüzyılda Osmanlı mimarisi tarzında yenilenmiştir. Hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar tarafından da ziyaret edilen, ortak dinsel mekandır.[1] Camii, 2023 Kahramanmaraş depremlerinde ağır hasar almıştır.

Girişindeki türbenin İsa peygamberin çarmıha gerilişinden sonra Hristiyanlık dinini yaymak için Antakya'ya gelen Yahya (Barnabas) ve Yunus (Pavlos) adlı havarilere; kuzeydoğu köşesinde yerin 4 metre altındaki mezarın ise onlara inanan ilk kişi olduğu düşünülen Habib-i Neccar’a ait olduğu varsayılır.

1. ^ Türk, Hüseyin (1 Ağustos 2016). "Antakya'da Dinlerarası Hoşgörü ve Habibi Neccar Örneği". Folklor/Edebiyat. 22 (87): 155-172. ISSN 1300-7491. 19 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2023.