“Şadırvanın kubbe eteğindeki profilli silmenin alt kesimindeki kuşak kitabesindeki ifadeden eserin banisinin “Sadrazam Hacı Salih Paşa” olduğu anlaşılmaktadır. Diğer bir deyişle, tarihi gerçeklere daha uygun olacağı düşüncesiyle, bu meydan ve şadırvanın “Hacı Salih Paşa” olarak anılması gerekirken, yıllarca yanlışlık yapılmış ve ”Ali Paşa” denmiştir. “Sadrazam Hacı Salih Paşa Şadırvanı” bugünkü onarılmış şekliyle üzeri kubbeyle örtülü, ortasında su haznesi bulunan, sekizgen planlı bir yapıdır. 1828 yılında yaptırılmıştır.

Bkz. Yrd.Doç.Dr. R. Eser Gültekin – Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki Ali Paşa Meydanı ve Şadırvanı Üzerine Görüşler

Ali Paşa Şadırvanı
TürŞadırvan
Konumİzmir, Türkiye
Yenileme1894, 2002-2003, 2021
MalzemeTaş, mermer

Ali Paşa Şadırvanı, diğer adıyla Hacı Salih Paşa Şadırvanı, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir şadırvandır. Kemeraltı'nda adını verdiği meydanın ortasında bulunur.