Tümülüsün özgün yüksekliğinin 20-21 m arasında olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Giysi ve buluntular, bu mezarın sahibinin bölgenin en önemli yöneticisi olduğunu düşündürmektedir. Erguvan renkli elbiseler daha sonraki dönemlerde de görüleceği gibi kral ya da prenslerin giysileridir. Bu nedenle ve de tümülüsün büyüklüğü ve konumu göz önüne alındığında, II. Philip döneminde 1 km uzaklıktaki Heraion Kenti’nin yöneticisine ait olmalıydı. Sarmaşık diademdem anlaşıldığına göre Dionysos rahibi ya da Dionysos mürididir. Bu dönemde Heraion’da Odrys Kralı Kersobleptes hüküm sürmektedir (MÖ 360-341). II. Philip Heraion’u Kersebloptes’den almıştır. Mezarda bulunan kişinin Trakya Kralı Kersebleptes olması büyük bir olasılıktır. Antropolog M. Özbek ve Y.S. Erdal tarafından tarafından iskelet üzerinde çalışılmış ve kralın 40-45 yaşlarında ölmüş olabileceği saptanmıştır. Sol kolunda, ölümünden 10 yıl önce meydana gelen kırılmanın yarattığı iltihaplanmadan ötürü öldüğü anlaşılmıştır. Önemli bir kırık olması nedeniyle kaynamayan kol 10 cm kadar kısalmıştır.

TAY – Harekattepe