Kavala’nın en büyük câmisi olan İbrâhim Paşa Câmii, şehir merkezinde, Aziz Nikolaou Caddesi üzerinde yer almaktadır. 1537-38 yılında inşâ edilen eserin bânîsi, Kânûnî Sultan Süleyman devrinin ünlü sadrazamı Pargalı, Damat, Frenk, Makbûl ya da Maktûl sıfatlarıyla bilinen İbrâhim Paşa’dır. Mektep, medrese, câmi, imâret, han, hamam ve zâviyeden oluşan büyük bir külliye olarak inşâ edildiği bilinen yapılar topluluğundan yalnızca câmi ve çifte hamam günümüze ulaşmıştır.

İbrâhim Paşa Câmii, Kavala’nın Bulgar işgali döneminde (1912-13) minâresi kâidesine kadar yıktırılarak Bulgar kilisesine çevrilmiştir. Minâre kâidesinin üzerine ahşaptan bir çan kulesi ilâve edilmiştir. Mübâdeleden sonra ise, 1926-27’de Hristiyan azizi Agios Nikolaos’a atfedilerek Yunan kilisesine çevrilmiştir. Büyük onarım ise 1945 yılındadır. Kiliseye çevrilmesi sırasında yapılan onarımda, mihrap kaldırılmış yalnızca nişi bırakılmıştır. Mevcut çan kulesi de bu dönemde minâre kâidesinin üzerine eklenmiştir. 1913 târihli fotoğrafta görülen minâre kâidesindeki klasik dönem mukarnas süslemeler de bu dönemde kaldırılmış olmalıdır. Namazgâh ise yeniden düzenlenerek Aziz Nikolas makamına çevrilmiştir. Yapı, günümüzde bakımlı ve iyi durumdadır.[1]

Kaynak:

[1] Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 1124-1143). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)