İznik Gölü’nün 2 km batısında yer almaktadır.

1987-2002 yılları arasında Hollanda Arkeoloji Enstitüsü tarafından kazısı gerçekleştirilmiştir. Kazı çalışmaları öncesinde höyük farklı araştırmacılar tarafından incelenmiştir. Höyüğün ölçüleri; 250 metre çapında, 5 metre yüksekliğindedir.

Arkeolojik Höyük
Adı: Ilıpınar Höyüğü
il: Bursa
İlçe: Orhangazi
Köy: Merkez
Türü: Höyük
Tahribat:
Tescil durumu: Tescilli[1]
Tescil No ve derece: 60
Tescil tarihi: 24.06.1988
Araştırma yöntemi Kazı

Ilıpınar Höyüğü, Bursa İl merkezinin kuzeydoğusunda, Orhangazi İlçesi'nin yaklaşık 2 km. güneyinde, İznik Gölü'nün 2 km. batısında yer alan bir höyüktür. Yerleşim alanı 2,5 hektar olup tepenin çağı 250 metredir. Yüksekliği 3 metreden 10 metreye değişmektedir.[2] Höyükte ilk yerleşmenin günümüzden 8 bin yıl önce gerçekleştiği ileri sürülmektedir. İlk yerleşimcilerin Orta Anadolu'dan 10-15 aile olarak gelip yerleştikleri düşünülmektedir.[3] Höyüğün ilk yerleşmede dahi eksiksiz bir tarım ekonomisine sahip olduğu anlaşılmaktadır.[4] Şimdilik, bölgede tarıma başlanılan ilk yerleşim olarak görülmektedir.[5]

1. ^ "TAY – Yerleşme Ayrıntıları". 8 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2012.
  2. ^ "TAY – Yerleşme Dönem Ayrıntıları". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2012.
  3. ^ "J. Roodenberg". 4 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2012.
  4. ^ NIT Araştırma Projesi 16 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. – Nederlands Instituut in Turkije (Hollanda Araştırma Enstitüsü)
  5. ^ "Kültür ve Turizm Bakanlığı". 19 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2012.