İskilip
Çorum'un Türkiye'deki konumu
 • Toplam1.187 km²
 • Kır
 • Şehir
İl plaka kodu19

İskilip, Çorum ilinin bir ilçesidir. Aynı zamanda tarihsel bir coğrafyanın da adıdır. Hititler döneminde İskilip ile Kastamonu'ya bağlı Tosya ilçesinin bulunduğu bölgeye Tarittara veya Turmitta denmekteydi.[2]

Daha sonra ise İskila, Blocium/Bloacium, Iskelib, İskelib, İmad (Direklibel) gibi farklı şekillerde adlandırılmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Kanuni sonrası Osmanlı döneminde Döneminde, Batı'ya ait -özellikle Fransız- kaynaklarında adı Esculape (Eskülap) olarak da anılmıştır.

Tarihte İskilip sözcüğü ilk kez Sümer destanlarından olan Gılgamış Destanında "iškila-bi" biçiminde karşımıza çıkmaktadır.[3]

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2015.
  2. ^ Matthews, Roger; Glatz, Claudia (2009). "The historical geography of north-central Anatolia in the Hittite period: texts and archaeology in concert". Anatolian Studies. 59: 51-72. ISSN 0066-1546. 29 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2022.
  3. ^ "iškila-bi". 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2009.