Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından “Tarihi Kültürel Miras Tespit ve Havadan Fotoğraflama Çalışmaları ” kapsamında çekilen hava fotoğraflarını değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Şahin tarafından tespit edilmiştir. Göl Kapı ile Yenişehir Kapı arasında sur duvarlarının dışında, kıyıdan yaklaşık 50 m. açıkta, 2-3 m. derinlikte sualtında bulunmaktadır. 2015 yılından itibaren İznik Müze Müdürlüğü Başkanlığında, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümünde görevli Prof.Dr. Mustafa Şahin tarafından bilimsel danışmanlığı ile sualtı arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülmektedir. Kazı çalışmaları Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleriyle sürdürülmektedir.

Bazilika yaklaşık 41 m. uzunluğa, 18,5 m. genişliğe sahiptir. Dikdörtgen planlı yapı doğu-batı doğrultulu olup, atrium, narteks, ana ve yan nefler olmak üzere apsis ve pastoforium mekanlarından oluşmaktadır (Şahin 2015, 44).

Plan bakımından Ayasofya Kilise ile benzerlik gösteren yapının sur duvarlarının dışında olmasından dolayı Aziz Neophitos’a adanmış olmasının yanında I. İznik Konsili’nin toplandığı alan olabileceğini düşünülmektedir (Şahin 2015, 48).

KAYNAKÇA

M. Şahin,”İznik Gölü Bazilika Kalıntısı Sualtı Yüzey Araştırması – 2015″, TINA Denizcilik Arkeoloji Dergisi 4, 2015, 32-51.