İznik Roma Tiyatrosu
DurumGeçici olarak kapalı
Ölçüler
Genişlik63 metre
Diğer ölçüler84 metre (uzunluk)
Oturma kapasitesi10.000 kişi

İznik Roma Tiyatrosu, Bursa ilinin İznik ilçesinde bulunan, MS 2. yüzyılda İmparator Traianus döneminde Bitinya Valisi olan Plinius tarafından inşa edilmiş tiyatro yapısı. İznik surlarının 90 m. kuzeyindeki tiyatronun, seyircilerin oturduğu kısım ile hayvanların arenaya salındığı tünel kısmı büyük ölçüde ayaktadır.[1]

Düz bir alana inşa edilerek tonozlarla yükseltilmesi nedeniyle mimari açıdan Türkiye’deki tek örnektir.[2] İki yüzyıl gladyatör dövüşleri ve diğer oyunlar için kullanılan yapı, daha sonra farklı amaçlarla kullanılmıştır. 84 metre uzunluğunda ve 63 metre genişliğinde bir alanı kaplar. Yaklaşık on bin kişi seyirci kapasitesi bulunur. Sahne binası, üç katlıdır.[3] Günümüze sadece ilk katı ulaşmıştır. Üç adet giriş kapısı ve koridorla birbirinden ayrılan dört ana mekândan oluşur.

Tiyatro kalıntıları

Latinlerin İstanbul'u işgali üzerine kurulan İznik Devleti sırasında, savaşlarda ölen askerlerin topluca bu tiyatronun dehlizlerine gömüldüğü tespit edilmiştir.[4] Tiyatronun bulunduğu alan Osmanlı döneminde bir süre seramik fırını olarak kullanılmış; seramik fırınları işlevlerini yitirdikten sonra, yapıya ait blokların devşirilmesi ve çevredeki konutlarda kullanılması son yüzyıllara kadar devam etmiştir.[5]

1. ^ "Bursa İznik Antik Roma Tiyatrosu - Bursa Gezi Rehberi". Bursa Gezi. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2023.
  2. ^ "İznik Roma Tiyatrosu kazılarında yeni bulgu". TRT Haber. 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2021.
  3. ^ Gazetesi, Evrensel. "İznik Roma Tiyatrosu üç katlıymış". Evrensel.net. 23 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2021.
  4. ^ "ROMA TİYATROSU (İznik) | bgc.org.tr". bgc.org.tr. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2021.
  5. ^ Meriç, Aygün Ekin. "İznik Tarihini Simgeleyen Bir Anıt: Antik Roma Tiyatrosu". Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimlere Enstitüsü Dergisi, Cilt: 21, Sayı: 2, Yıl: 2019. 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.