Kalecik Köprüsü
Diğer ad(lar)Kızılırmak Köprüsü
Ayak sayısı9
Uzunluk136 metre
Genişlik3.4 metre
En geniş açıklık14 metre

Kalecik Köprüsü; Ankara'nın Kalecik ilçesinde bulunan tarihi bir taş köprüdür. Kitabesi veya hakkında başka bir kaynak olmadığı için tam yapılış tarihi bilinmemekle birlikte köprünün mimarisine bakarak Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiş olabileceği söylenebilir. Üzerinde bulunduğu, altından akıp geçen Kızılırmak'tan dolayı sıkça Kızılırmak Köprüsü ve 19. yüzyılda köprüyü onaran Balışeyh Dikmen köyü ağası Develioğlu sülalesinden Hacı İbrahim Ağa tarafından onarıldığı için bir Develioğlu Köprüsü olarak da anılır. Develioğlu Hacı İbrahim Ağa tarafından 19. Yüzyılın son çeyreğinde onarılan köprünün baş ustası dönemin Ermeni taş ustası Tirkuşludur. Ustanın imzası sol korkuluk duvarının üstünde bulunan çekiç kabartması altındadır. Usta aynı zamanda Dikmen köyünde bulunan kesme taş işçiliğinin güzel bir örneği olan kitabesinde " sahübül hayratül Vel haseneten Develizade el-hac İbrahim Ağa tarafından yaptırılmıştır" ifadesine yer verilen köy camii ve köy konağını da imar etmiştir. İlçenin merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.[1]

Uçlardan ortaya doğru gidildikçe açıklık miktarı artan 7 kemerden oluşan köprü, kesme taşlar kullanılarak inşa edilmiştir. Toplam uzunluğu 136, en geniş açıklığı ise 14 metredir. Bazı iddialara göre Yıldırım Beyazıt Ankara Savaşı sırasında Çubuk Ovası'na ulaşmak için bu köprüyü kullanmış, çekilirken de Timur ordusunun askerleri kullanılmasın diye daha sonraki süreçte onarmak üzere bir kısmını yıktırmıştır. Develioğlu'ndan sonra köprü 1967 ve 1987 yıllarında iki kez daha bakımdan geçmiştir.[2]

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2018.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2018.