İlk yapıldığı dönemde bir su yapısı olduğu düşünülen Karakilise, Bizans dönemindeki adı Pylai olan Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde yer almaktadır. Araştırmacılara göre yapı MS 6.yy’da hamam, MS 8.yy’dan itibaren ise kilise olarak kullanılmıştır.

Yunan haçı planlı mekan, normal kiliselerin yönlerinden farklı olarak, kuzey-güney ekseninde uzanan Karakilise’nin kuzey-güney doğrultusunda uzunluğu 13 metre, doğu-batı doğrultusunda uzunluğu 10 metreyi bulmaktadır.

Kilise, erken dönemde ismini eski Roma İmparatoru Constantinus’un annesi Helena’nın doğduğu ve adını verdiği Helenopolis şehrinin de bir parçasıdır. Bugün ise kilise Başkent-1 isimli bir sahil sitesinin ortasında yer almaktadır.

Karakilise’nin bulunduğu Çiftlikköy sahilinde antik bir liman ve su kemerleri kalıntıları bulunmaktadır.