Kavaklı Köyü Camii
Aziz Basileos Kilisesi olarak da bilinir.
- Tür: Cami
- Tema: Camiye Çevrilen Kiliseler
- Yüzyıl: 19. yy
- Bölge: Türkiye, İç Anadolu Bölgesi, Kayseri, Özvatan
- Durum: Erişilebilir
Günümüzde cami olarak kullanılmaktadır. 19.yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiştir.
Kilisenin avlusuna mermer kaideler üzerine taş duvarla örülmüş üçgen alınlıklı anıtsal bir kapıdan girilmektedir. İçte sövesi ve kemeri beyaz mermerden yapılmış küçük bir kapı kuruluşu daha yer alır. Bu kapı üzerinde kilisenin çan kulesi yer almaktadır. Kiliseye batı cephe ortasına konumlandırılmış basık kemerli bir kapıdan girilmektedir. Kapı üzerinde sivri kemerli bir pencere açıklığı yer alırken kare boyutlu bir pencere de bu cephede saçak kısmında dikkati çeker. Kilisenin narteks bölümü yoktur. Batı cephenin güney köşesine bir minare eklenmiştir. İç mekanda giriş kapısının iki yanındaki merdivenlerle galeri katına çıkılmaktadır. Naos ikişerden toplam dört sütunla üç nefl olarak plânlanmıştır. Sütun başlıklarının köşeleri pahlanmış, birkaç ince silmeyle hareketlendirilmiştir. Neflrin üzeri beşik tonozla örtülmüş dıştan kiremitli kırma çatıyla kaplanmıştır. Yarım daire olarak düzenlenen apsis dış duvardan çıkıntı yapacak şekilde düzenlenmiştir. Kilisenin güney ve kuzey duvarlarına kare boyutlarda üçer pencere açılmıştır. Doğu cephede apsis duvarına yerleş- tirilen pencere dışında açıklık yoktur. Kilisenin güney duvarına bir mihrap, kuzey cephesine de bir mahfi eklenmiştir. İç mekanda fresko veya herhangi bir tasvire rastlanmamıştır.
Yapıda kayda değer süsleme yoktur. Ancak çan kulesinin üzerinde mermere işlenmiş bir kadın büstü dikkat çekicidir.
Yapı genelinde volkanik kaba yonu ve moloztaş kullanılmıştır. Ancak, çan kulesi ve giriş kapısında beyaz mermer malzemenin değerlendirildiği dikkati çekmektedir. Kitabesi yoktur.
Kilisenin plan itibariyle Taşlık köyündeki örneğe olan benzerliğinden hareketle 19.yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş olabileceği ileri sürülebilir.1
- Kayseri Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri, Sayfa 1074 ↩︎
