Kayseri Bedesteni
Hançerli Fatma Sultan Bedesteni olarak da bilinir.
- Tür: Bedesten
- Kültür: Osmanlı
- Yüzyıl: 15. yy
- Bölge: Türkiye, İç Anadolu Bölgesi, Kayseri, Melikgazi
- Durum: Erişilebilir
Hançerli Fatma Sultan Bedesteni, 1497-1498 yıllarında II. Bayezid döneminde Kayseri Sancak Beyi Mustafa Bin Abdülhay tarafından inşa ettirilmiş, eşinin adını taşıyan Hançerli Fatma Sultan Vakfı’na bağışlanmıştır. Yapı, Kayseri Kapalı Çarşısı’nın ilk ve çekirdek yapısıdır. Bir zamanlar Kayseri’de bulunan iki taş bedestenden biri olan bu yapı, ayakta kalabilmiş tek örnek olarak günümüze ulaşmıştır.
Bedesten; kubbeli ana mekân, kuzey ve güneyde yer alan tonozlu iki arasta ve üç tarafına bitişik toplam 38 dükkândan oluşmaktadır. Geçmişte değerli kumaşların, mücevherlerin ve ziynet eşyalarının satıldığı bu yapı, Osmanlı şehirlerinde ticaretin kalbinin attığı yerler olan bedestenlerin tipik bir örneğidir.
Evliya Çelebi, 1649 yılında burayı gezmiş ve kuyumcuların mücevher işlediği değerli bir ticaret merkezi olarak tanımlamıştır. Kuyumcular 1727’de Vezir Hanı’na taşınmaya zorlanmış, ancak üç yıl sonra Hançerli Fatma Sultan Vakfı’nın müdahalesiyle tekrar bedestene dönmüşlerdir.
Hançerli Fatma Sultan, II. Bayezid’in torunu ve Şehzade Mahmud’un kızıdır. “Hançerli” lakabı, onun sıra dışı ve güçlü kişiliğine işaret eder. Kayseri’deki bu bedesten, Bursa merkezli vakfının önemli bir gelir kaynağıydı.