1950’li yıllarda Kemer Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin yapımı için bölgeye gelen işçi ve mühendislerin kullanımına tahsis edilmek üzere oluşturulmuştur. İnşaat Türkiye-Fransa işbirliğiyle yapılmış, Fransız ekibi yaşayış tarzına daha uygun; daha engebeli ve yolları kıvrımlı Fransız Sitesi veya Aşağı Site denen kesime yerleştirilmiştir. Türk ekibi ise daha yüksekte ve düzlük alana kurulan yolları ızgara planlı Yukarı Site veya Türk Sitesi şeklinde adlandırılan alana yerleşmiştir. Bu siteler sadece lojmandan ibaret olmayıp he türlü ihtiyaca yönelik yapıları da bünyesinde barındırmaktadır. Türk işçi, mühendis ve idari personelinin yaşam alanı olan Türk sitesi, Bozdoğan tarafından gelen yolla ortadan ikiye ayrılmıştır. Bu yol aynı zamanda hiyerarşik bir ayrımı da sağlar, yolun bir kısmında işçi lojmanları ve bekar evleri bulunurken diğer kısımda mühendis ve idari personelin kaldığı daha büyük lojmanlar bulunur. Bu alanda yerleşim günümüzde de kısmen devam etmektedir.

Bkz. Nilay Ünsal Gülmez-Barajda Barınmak