Kemer
TCDD Taşımacılık istasyonu
Tren işletmecileriTCDD Taşımacılık
İZBAN A.Ş.
Otobüs güzergâhları
ESHOT & İZULAŞ
  • Kemer Aktarma Merkezi: 34, 39, 41, 42, 46, 54, 57, 58, 59, 60, 64, 117, 153, 214, 249, 348, 367, 418, 466, 662, 699, 838[2]
Yapı
Yapı türüHemzemin
OtoparkHayır
Bisiklet altyapısıEvet
Engelli erişimiEvet
Durumİşletmede
Ücret bölgesi3. Bölge
Açılış30 Ağustos 2010 (İZBAN)[1]
Elektriklendirme25 kV AA Katener (2010)
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı
Toplu ulaşım
Kemer
Kapatılan TCDD istasyonu
Eski istasyon
Konak, İzmir
Türkiye
Koordinatlar38°25′19″K 27°09′22″D / 38.42194°K 27.15611°D / 38.42194; 27.15611{{#coordinates:}}: sayfa başına birden fazla birincil etiket olamaz
SahipTCDD
İşletmeciTCDD
Platformlar1 ada platformu
Raylar3
Tren işletmecileriTCDD
Yapı
Yapı türüHemzemin
OtoparkHayır
Bisiklet altyapısıHayır
Engelli erişimiHayır
DurumKapatıldı
Açılış30 Ekim 1858 (ORC)[4]
1970
Kapanış2006
Elektriklendirme25 kV AA Katener (2001)
Önceki ad(lar)ıKervan Köprüsü (1858 – ?)[3]
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı
Toplu ulaşım

Kemer Tren İstasyonu, eskiden Kervan Köprüsü Tren İstasyonu,[3] İzmir'in Konak ilçesi Yenidoğan Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait eski hemzemin tren istasyonudur.

Türkiye'deki en eski tren istasyonu olan ve İzmir-Alsancak – Eğirdir demiryolu üzerinde yer alan istasyon, Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından Kervan Köprüsü adıyla 1857'de inşa edilerek 30 Ekim 1858'de hizmete girmiştir.[3][4][5]

ORC Şirketi 1 Haziran 1935'te TCDD tarafından satın alınıp feshedildikten sonra istasyon TCDD'nin denetimine girmiştir.[6] İstasyonun adı bu dönemde Kemer olarak değiştirilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

TCDD tarafından 1970'te yenilenerek tekrar hizmete giren istasyon, 1935 – 2006 yılları arasında Alsancak – Buca, 1970 – 2006 yılları arasında ise Alsancak – Cumaovası Banliyö Trenleri'ne hizmet vermiş, 2006'da İZBAN projesinin inşası kapsamında kapatılmıştır ve kullanılmamaktadır.

Kemer (İZBAN) Tren İstasyonu, İzmir'in Konak ilçesi Yenidoğan Mahallesi'nde 1433. Sokak ile 1196. Sokak üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

İzmir-Alsancak – Eğirdir demiryolu üzerinde yer alan istasyon, İZBAN projesi kapsamında İZBAN A.Ş. tarafından elektrifikasyon altyapısıyla inşa edilerek 30 Ağustos 2010'da hizmete girmiştir.[1][7]

İki kenar platformdan oluşan istasyon, İZBAN (Cumaovası – Menemen) Banliyö Trenleri'ne[1] hizmet vermektedir.

İstasyon İzmir'in önemli arterlerinden biri olan Gaziler Caddesi üzerinde yer almaktadır. Eskiden hemzemin geçit olan bölgede, trenlerin geçişi sırasında oluşan yoğun trafiği önlemek amacıyla inşa edilen Kemer Alt Geçidi 2006'da hizmete girmiştir.

İstasyonun yakınlarında Eşrefpaşa Hastanesi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi yer almaktadır.

1. ^ a b c "İZBAN Banliyö Treni". İZBAN A.Ş. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  2. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ESHOT isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ a b c "ORC Personnel listing" [ORC Personel listesi]. Levantine Heritage. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  4. ^ a b "ORC History" [ORC Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  5. ^ "Demiryolu Medeniyeti" [Railway Civilization] (PDF). TCDD. Erişim tarihi: 24 Ocak 2024. [ölü/kırık bağlantı]
  6. ^ "A Short History of Turkish Railways" [Türk Demiryollarının Kısa Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  7. ^ "TCDD History" [TCDD Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.