Kemerli Kilise
KonumTirilye, Türkiye
İnançHristiyanlık
Rafina 'da Kemeli Kilise planından yapılan Panagia Pantobasilissa kilisesi

Kemerli Kilise,Panagia Pantobasilissa kilisesi (YunancaΠαναγία Παντοβασίλισσα), Tirilye de bulunan kiliselerden biridir. 1676'da gezgin Dr. John Covel tarafından hazırlanan el yazması bir belgede, kilisenin Panagia Pantobasilissa'ya (Bakire Meryem) adandığı belirtilir. İlk yapı, duvar tekniği ve başka özellikleri göz önünde bulundurularak 13. yüzyıl sonlarında yapıldığı kabul edilir. İlk tabaka freskolar’ı 14. yüzyıl başlarına,ikinci tabaka freskolar ise 18. yüzyıla (1723) tarihlendirilir. İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nin Bursa Metropolitliği’ne atadığı Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alındı. Restorasyondan sonra kilise olarak hizmet verecek.[1]

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2012.