Eğri şehir merkezinde bulunan Hamza Bey Mescidi, 1841 yılında tehlike arz ettiği için yıktırılmış, yalnızca minâresi günümüze ulaşmıştır. Çizeri bilinmeyen, aynı târihli bir resimden mescidin taş duvarlı sakıflı bir yapı olduğu anlaşılmaktadır. Minâre, 97 basamakla çıkılan 35 m yüksekliğindedir. Kesme taş malzemeden inşâ edilen eser 14 köşelidir. 1897 yılında minârenin külah kısmı kesme taştan yenilenmiş ve minâre esaslı şekilde onarılmıştır.

Hamza Bey Mescidi, Eğri’de Türk hâkimiyetinin sona ermesinden, 1841 yılında yıktırılana kadar Misericordie Tarikatınca kullanılmıştır. Günümüzde turistik amaçlı kullanılan minârenin külahında haç bulunmaktadır.[1]

Kaynak:

[1] Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 466-473). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)

Eger minaresi
Egri minaret
Eğri minaresi konumu
KonumEger, Macaristan
BölgeKuzey Macaristan
Koordinatlar47°53′56″N 20°22′29″E / 47.89902°K 20.37470°D / 47.89902; 20.37470
ParçasıEğri Kethüda Camii
Uzunluk40 m
Kuruluş17. yüzyılın başları
Kültür(ler)İslam kültürü
DurumTerk edilmiş
Mimari biçimOsmanlı mimarisi

Eger minaresi (Macarca: Egri minaret veya Kethüda-minaret)[1][2] Kuzey Macaristan'ın Eger şehrinde bulunan bir Osmanlı dönemi minaresidir. Avrupa'da Osmanlı yönetiminden kalan en kuzeydeki minaredir.

Minare 40 metre yüksekliğindedir ve kırmızı kumtaşından yapılmıştır. 17. yüzyılın başlarında Kethüda Camii'nin bir parçası olarak inşa edilmiştir.[3] Cami artık yok, ancak minare, Macaristan'ın korunmuş bir anıtı ve Eger'in önemli bir turistik cazibe merkezi olarak varlığını sürdürüyor. Yerden 26 metre yükseklikte, çevredeki şehrin eşsiz manzarasını sunan bir balkona açılan içerideki döner merdiven üzerinde 97 basamak vardır.[1][4][5]

Eger minaresi, Macaristan'da ayakta kalan üç Osmanlı dönemi minaresinden biridir. İçlerinde en yüksek ve en iyi korunmuş olanıdır. Diğer iki minare, Érd minaresi ve Pécs minaresidir.[4] 2016 yılında Eger'de yaşayan bir Türk Müslüman, 327 yıl sonra minarenin balkonundan ezan okuma izni aldı.[6]

1. ^ a b "Minaret Eger website". minareteger.hu. 1 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018.
  2. ^ "Torok Kori Minaret". tripadvisor.com. 14 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018.
  3. ^ "Muslim visitor guide to Eger Hungary". halaltrip.com. 26 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018.
  4. ^ a b "The Eger Minaret". ieger.com. 25 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018.
  5. ^ "Minaret". visiteger.com. 26 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018.
  6. ^ "Did you know? The City of Eger has a muezzin -video". dailynewshungary.com. 1 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2018.