Kinaleksi Mescidi
ArnavutçaXhamia Gjinaleks
TürKültürel miras anıtı
Kriteri
Referans no.DL035
TİPKubeli cami

Kinaleksi Mescidi (Arnavutça: Xhamia Gjinaleks) veya Gin Aleksi Camii (Xhamia e Gjin Aleksit), Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Avlonya iline bağlı Delvine (Delvina) ilçesi yakınında bulunan Rusan köyünün içinde bulunmakta olan tarihi bir Osmanlı dinî yapımı. Enver Hoca'nın komünist hükûmetinin Ateizm kampanyası zamanında sağ kalan az sayıdaki camilerden biridir. Onun zamanından beri, 1963'ten beri millî kültür simgesi olarak anılmaktadır.[1]

Ginaleksi Mescidi, Evliya Çelebi'ye göre 1670 senesinden önce inşa edilmiştir. 12. yüzyılın kilise kalıntıların üstünde kurulmuştur. Mescid'e, İslâmı kabul eden bir Hristiyanın adı koyulmuştur. Adı Aleks idin. Mescid yapımın içinde iki Türbe bulunmaktadır.

Kubbenin tamamı sekizgen bir kaide üzerinde yükselmekte olup, onun hemen üzerinde Fetih Suresi yazılı dairesel bir şerit bulunmaktadır. Elde edilen veriler, yeni keşfedilen yazıtlar, zarif inşaat tarzı ve işçiliğin ince kalitesi ile girişinin tarzı, yapının 16. yüzyılın son çeyreğinde inşa edilmiş olabileceğini düşündürür. Ancak, Prusak'taki gibi Bosna camilerine benzeyen giriş, onun 17. yüzyılın ilk çeyrekte inşa edildiği ihtimalini de barındırır.[2] Duvarlarda akustiği iyileştirdiği düşünülen kil çömleklerin bırakıldığı küçük nişler bulunmaktadır.

1. ^ "Religious buildings with the "Culture Monument" status". Republic of Albania National Committee for Cult. 23 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2010.
  2. ^ Tutuncu, Mehmet (1 Ocak 2013). "The Ottoman Cultural Heritage of Delvina (Southern Albana) / Delvina Kitabeleri (Gianclaudio Macchiarella-Mehmet Tütüncü)". Proceedings of the XVth International Symposium of Medieval and Turksih Era Excavations and ARt History Researches, Anadolu University Eskisehir 19-21 October 2011, Vol, 2 pp. 549-558. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2023.