Kırklareli Merkez, Yayla Mahallesinde bulunan Vali Faik Üstün İlköğretim Okulu 20. yüzyılın başlarında Rum ustalar tarafından inşa edilmiştir. Bina yığma tuğla, ahşap 3 katlıdır. Binanın zemin katının duvarları moloz örme taş tekniği ile yapılmıştır ve üzeri kesme taş ile kaplanmıştır. Özellikle bina köşelerinde farklı boyutlardaki taş örgüsü farklılık yaratmaktadır. Katlar arasındaki silmeler ve mekanların dıştan vurgulanmasını sağlayan sütunlar, yapının karakteristik özellikleridir. Son katın üzerinde yer alan alın duvarı, yapının işgal dönemlerinde yapılması nedeniyle, Yunan mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Yapının merkezinde yer alan balkon ise yapı tamamlandıktan sonra ek olarak yapılmıştır.

Yapı eski bir Rum okulu olup, yakın zamana kadar ilköğretim okulu olarak kullanılmıştır. 2005 yılında geçirmiş olduğu yangın sonucu fonksiyonunu kaybeden yapı günümüzde restore edilerek otel olarak kullanılmaktadır.

Kaynak:

[1] Yayla Mahallesi 728 Ada, 19 Parsel Vali Faik Üstün İlkokulu | Kırklareli Kültür Varlıkları Envanteri (kirklarelienvanteri.gov.tr)

[2] Toptaş, B. (2012). Kırklareli Merkez İlçe ve Köylerindeki Gayrimüslim Eserleri [Yüksek Lisans Tezi]. Trakya Üniversitesi.