Bkz. Seda KULA SAY – ALEXANDER VALLAURY’S LATE WORKS ON İZMİR, THESSALONIKI AND EMİNÖNÜ CUSTOMS HOUSES AND NOTES ON THE AGENDA OF OTTOMAN ARCHITECTURE AT THE TURN OF THE CENTURY

Konak Pier
Konak Pier
Eski ad(lar)Fransız Gümrüğü
KonumKonak, İzmir, Türkiye
Yenileme1996-2002
Sahipİzmir Büyükşehir Belediyesi[1]
Yapı sistemiYığma
Mimar(lar)Gustave Eiffel
OtoparkVar

Konak Pier, 1867 yılında İzmir'de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş yapıdır. Binanın projesi Fransız mimar ve inşaat mühendisi Gustave Eiffel tarafından çizildiği düşünülmektedir.[2][3][4]

Bina Konak Meydanı'na yakın bir kıyıda inşaat edilmiştir. Yapı yığma taş yöntemiyle inşaat edilip dış sıvayla kaplanmıştır. Çatı dizaynı için ise destek sistemi kullanılmıştır. Önceleri bina gümrük binası olarak kullanılsa da 1960'larda balık haline dönüştürülmüştür ve 1987 yılına kadar bu işlevini sürdürmüştür.[5] 1990'ların ilk yarısında ESHOT tarafından ofis olarak kullanılmıştır.[6] 1996-2002 yılları arasında yapılan restorasyon düzenlemeleriyle Konak Pier bugünkü görüntüsüne ve alışveriş merkezi olan işlevine kavuşmuştur.[7]

1. ^ "İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Yönetim Planı 2022-2027" (PDF). Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü. 2022. s. 588. Erişim tarihi: 19 Nisan 2024.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2016.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2019.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2016.
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2019.
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2019.
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2019.