Gölcük Karamürsel karayolu kenarında, Halıdere ile Ulaş köyleri arasında Konca/Gonca denen mevkide, 1967 yılının Kasım ayında İzmit-Yalova yol yapım çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan ve arkeoloji literatürüne buluntu yerinden dolayı “Konca/Gonca Lahdi” olarak geçen, MS II. yüzyılın başlarına tarihli ve ayrıca Hellence mezar yazıtına sahip bir mermer lahittir.

Lahdin denize bakan kısmında bir kitabe bulunmakta, diğer yüzünde ise kline üzerinde bir erkek ve kadın figürü ile ayakta duran bir hizmetçi betimlenmiştir. Lahdin kitabesinde şu ifadeler yer almaktadır: “Artemidoros’un torunu, Artemas oğlu Posidoneis ve Apollonios kızı Tatia yaşarlarken bu lahdi kendilerine hazırlattılar. Yoldan ve denizden geçenlere selam olsun!” ile mezarı soygunculara ve yeniden kullanıma karşı korumak için sonuna “hiç kimseye, ismi yazan Posedoneis ve Tatia‟dan başkasını bu mezara koymasına izin verilmez. Eğer bu yazılanlara rağmen, birisi bunu yapacak olursa, Nikomedeia kentine bin dinar para cezası ödeyecek” gibi bir ifade de eklenmiştir.

(Kaynak: Nikomedia’nın Roma ve Bizans Dönemine Ait Mezar Bulguları Işığında Toplum Yapısının Analizi, Kemal Çibuk, Rıdvan Gölcük)

Konca Lahdi
Konca Lahdi
Konca Lahdi
Konca Lahdi

Konca Lahdi, Kocaeli ilinin Gölcük ilçesinde bulunan, adını bulunduğu yöreden alan, MS 2. yüzyıl Roma dönemine tarihlenen bir lahittir.

Lahdin denize bakan kısmında bir kitabe bulunmaktadır. Diğer kısmında ise bir kadın ve erkek figürü ile ayakta duran hizmetçi betimlenmiştir.[1]

1. ^ "Türkiye Kültür Portalı". Türkiye Kültür Portalı. 7 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.