Kütahya’nın ilk lisesi olan okulun yapımına, 1884 yılında Mutasarrıf Tevfik Paşa zamanında başlanmıştır. 1886 yılında Hacı Yusuf Bey başkanlığında kurulan bir komisyon, hükümetten aldığı bin lira ve halkın katkıları ile okulun yapım işlerini sürdürmüştür. Üç yıl sonra Mutasarrıf Haşim Paşa’nın gayretiyle tamamlanan”Taş Mektep” 12 Ocak 1890 yılında Liva İdâdîsi olarak hizmete açılmıştır.  İlk müdürü Enver Bey’dir. 1916-1917 yıllarında Ziraat İdâdîsi adıyla hizmet veren Kütahya Lisesinin son sınıfları, ziraat ve umumi idâdî şeklinde iki şube halinde öğretime devam etmiştir. Daha sonra yatılı teşkilatına kavuşmuştur. Savaş yıllarında öğrenime ara veren okuldan I. Dünya Savaşı sırasında yapı olarak yararlanılmış, İstiklal Savaşı’nda Alay Komutanlığı ve Askeri Hastane olarak kullanılmıştır.

1922-1923 yılında tekrar sultânî (lise) olarak eğitim ve öğretime devam etmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra, Mustafa Kemal ATATÜRK, şehre üçüncü kez geliş tarihi olan 24 Mart 1923’te okulu ziyaret etmiş ve Kütahya Lisesi’nin öğretmen ve öğrencileri ile öğretmenler odasında sohbet ederek, ”Öğretmenlere Hitabı”nı burada dile getirmiştir. Okulun yüzüncü kuruluş yıldönümünde, Atatürk’ün çay sohbetinde bulunduğu öğretmenler odası eğitim müzesi haline getirilmiştir.