Kizikos
Kyzikos, Κύζικος (Grekçe)
Türkiye üzerinde Kizikos
Kizikos
Kizikos'un Türkiye'deki konumu
Kyzikos, antik çağda Mysia bölgesindeydi.
Kyzikos'ta bulunmuş, MÖ 6. yüzyıla ait, bir Helen atlı arabasını gösteren mermer kabartma. İstanbul Arkeoloji Müzesinde bulunuyor.
Mysia/Kyzikos antik kentinde darb edilmiş Stater sikke. MÖ 500-450. Sikke ön yüzde aslan derisi başlığı ile sakallı arkaik Herakles tasviri, altta Orkinos balığı,arka tip incuse square.
Mysia/Kyzikos antik kentinde darb edilmiş Stater sikke. MÖ 500-450 Sİkke ön yüzde Kerberos altta Orkinos, arka tip incuse square.

Kizikos (GrekçeΚύζικος), günümüz Erdek ilçesi yakınlarında, Marmara Denizi kıyısındaki Misya antik kentidir. Aslen Marmara Denizi'nde bir ada olduğu söylenen ve eskiden anakaraya ya yapay yollarla bağlanan klasik dönemde Arctonnesus adıyla anılan bugünkü Kapıdağ Yarımadası'nın güney kıyı tarafında bulunuyordu.

Kizikos ve çevresinin MÖ yıllara ait haritası (Şuanki Kapıdağ Yarımadası, Marmara Adası, Paşalimanı ve Avşa Adası)