1974 yılında, Bursa-Izmir karayolu yapım çalışmaları sırasında Miletopolis’in tahrip edildiği saptanarak yol yapımı durdurulmuş; 1975’te yeniden başlatılan çalışmalar sonucunda Miletopolis höyüğünün 130 X 70 metre boyutlarındaki kısmı kaldırılmıştır. Çalışmalar sırasında Roma imparatoru Hadrianus dönemine ait bir” tapınağın kalıntıları bulunmuştur. Parçalar arasında arşitravlar, alınlıklar, yivli sütunlar, sütun başlıkları, mask kabartmaları, yumurta boncuk ve kenger yaprak bezemeli parçalar ilgi çekmektedir. Aynı yerde 1.13 metre boyunda bronzdan yapılmış bir Apollon heykeli de bulunmuştur.

1975 yılı yaz döneminde, yörede Bursa Arkeoloji Müzesi arkeologlarınca yapılan kurtarma çalışmalarında, Apollon heykeline ait parçalar, terra cotta bir figürün, erken Bizans dönemine ait bir hamamın caldarium bölümünün hypocaust sistemine ait bazı kalıntılar ortaya çıkarıldı; yıkık moloz taş duvarlar arasında mozaik izlerine rastlandı.

Miletopolis’in Karacabey Harası yönündeki sırtlarında yirmi dolayında aile mezarları bulundu. Geniş bir alana yayılmış bulunan Miletopolis kentinin sınırları belirlenememiştir. Bu bölümlerde ileride yapılacak kazılarla bir sonuca ulaşılabilecektir. Son yıllarda Mustafakemalpaşa’da bulunan Roma İmparatoru Septimus Severus dönemine ait sakallı bir filozof başı ile, alçı üzerine bronz kaplama miğferli ve zırhlı Athena büstü, çağının en olgun arkeolojik yapıtları arasında sayılabilir. Bu buluntuların, yakındaki Miletopolis kenti harabesinden getirilmiş olabileceği düşünülmektedir.

Bursa-İzmir çift yol çalışmaları nedeniyle, Miletopolis antik şehrin­de 2008 yılında tekrar kurtarma kazıları yapılmış ve bu kazılarda da çeşitli eserler bulunmuştur. Bulunanlar içerisinde en dikkat çeken ise, başsız bir mermer heykel olmuştur. Miletopolis antik kentinde yapılan kur­tarma kazılarından çıkarılan eserler, daha önce çıkarılanlarla birlikte, Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Bursa Gazeteciler Cemiyeti