Cizderiye Camii, 2009

Cizderiye veya Cistarakis Camii (Yunanca: Τζαμί Τζισταράκη Tzami Tzistaraki), Yunanistan'ın başkenti Atina'nın Monastiraki meydanında yer alan 18. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisidir. Camii 1759 yılında dönemin Atina'daki Osmanlı valisi Cizderiyeli Mustafa Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Camii inşaasında kullanılan yakınındaki Hadrian Kütüphanesi'nin bir sütunu, uğursuzluk getireceğinden korkulduğu için Mustafa Ağa'nın valilikten alınması ile sonuçlanmıştır.

Camiinin minaresi yıkılmıştır. Osmanlı'nın Atina'yı terk etmesinden sonra cami ibadete kapatılmış ve günümüze dek çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Bunlar arasında 1834 yılında, Yunanistan'ın ilk kralı olan Danimarka kökenli Otto'nun caminin içinde verdiği bir balo da vardır. 1915 yılında mimar Anastasios Orlandos tarafından restorasyondan geçerek 1918'de Yunanistan Elişleri Müzesi olarak açılmıştır. 1923-1973 yılları arasında ise Yunan Dekoratif Sanatlar Müzesi olarak kullanılmıştır. 1966'da Suudi Kralı'nın Atina'ya ziyareti sırasında kendisine ibadet etmesi için cami olarak tahsis edilmiştir. Bugün Yunan Halk Sanatları Müzesi'nin ek binası olarak kullanılmaktadır, içinde seramik el sanatları sergilenmektedir.[1]

1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2019.