Anadolu’daki ilk demiryolu hattı olan İzmir-Aydın demiryolunun önemli istasyonlarındandır. Söke demiryolu hattı buradan ayrıldığı için kavşak istasyon konumundadır. İstasyon binası, hattı inşa eden İngiliz Ottoman Railway Company tarafından yapılmış ve 1 Temmuz 1866’da faaliyete geçmiştir.

Ortaklar
KonumOrtaklar Mahallesi, 09330
Germencik, Aydın
Türkiye
SahipTCDD
İşletmeciTCDD Taşımacılık
UzaklıkBatı yönü
99,458 kilometre (61,800 mi) (Alsancak)
Doğu yönü
339,474 kilometre (210,939 mi) (Bozanönü)
Platformlar1 ada platformu
Raylar4
Tren işletmecileriTCDD Taşımacılık
Yapı
Yapı türüHemzemin
OtoparkHayır
Bisiklet altyapısıHayır
Engelli erişimiHayır
Durumİşletmede
Ücret bölgesi3. Bölge
Açılış1 Temmuz 1866 (ORC)[2]
Önceki ad(lar)ıBalatçık (1866 – ?)[1]
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı

Ortaklar Tren İstasyonu, eskiden Balatçık Tren İstasyonu,[1] Aydın'ın Germencik ilçesi Ortaklar Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

İzmir-Alsancak – Eğirdir demiryolu üzerinde yer alan ve Ortaklar – Söke şube demiryolu'nun başlangıç noktası olan istasyon, Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından Balatçık adıyla inşa edilerek 1 Temmuz 1866'da hizmete girmiştir.[1][2]

ORC Şirketi 1 Haziran 1935'te TCDD tarafından satın alınıp feshedildikten sonra istasyon TCDD'nin denetimine girmiştir.[3] İstasyonun adı bu dönemde Ortaklar olarak değiştirilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Bir ada platformundan oluşan istasyon, Göller Ekspresi ve Güller Ekspresi Anahat Trenleri'ne[4] ve Basmane – Denizli, Basmane – Nazilli, Söke – Denizli ve Söke – Nazilli Bölgesel Trenleri'ne[5] hizmet vermektedir.

1. ^ a b c "ORC Personnel listing" [ORC Personel listesi]. Levantine Heritage. 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2022.
  2. ^ a b "ORC History" [ORC Tarihi]. Trains of Turkey. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022.
  3. ^ "A Short History of Turkish Railways" [Türk Demiryollarının Kısa Tarihi]. Trains of Turkey. 31 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022.
  4. ^ "Anahat Trenleri". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.
  5. ^ "Bölgesel Trenler". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.