Gargara Antik Kenti’nin Arıklı sahiline taşınmadan önce ilk yerleştikleri, Koca Kaya üzerinde Çalıkaya ve Sivritepe arasındaki vadinin güney ve batı yamaçlarına yayılmış bir kenttir.

MÖ 7/5.yy iskan edildiği düşünülür, zaman içinde kentin deniz ile ilişkisini güçlenmesi, iklim şartları gibi nedenlerle MÖ 4.yy’dan sonra 5 km güneydeki yeni Gargara kentine (bugünkü Arıklı köyü, Zindantepe mevkii) taşınılmıştır.

Gargara, Troad bölgesinde sikke basan kentlerden biridir, geçim jaynağı Kazdağları eteklerinde yapılan madencilik faaliyetleridir.

Strabon Gargara’nın Assos’lular tarafından kurulduğunu ve nüfusunun az olmasından dolayı Miletepolis’ten göçmen getirildiğinden bahseder. Sözkonusu göçmenlerden dolayı Skepsis’li Demetrios, Gargara halkının yarısını barbar olarak nitelendirir.

bkz.Buluntular Işığında Troas

bkz.Musa Tombul, Çanakkale Kültür Envanteri

Gargara (Grekçe: Γάργαρα) Anadolu'daki Troas bölgesinin güney kıyısında bulunan Antik Yunan kentiydi. İlk başta Kaz Dağı'nın üç zirvesinden biri olan ve bugün Koca Kaya olarak bilinen Gargaron Dağı'nın altında bulunuyordu (39°35′10″K 26°32′03″D / 39.58611°K 26.53417°D / 39.58611; 26.53417).[1] MÖ 4. yüzyılda yerleşim yeri Koca Kaya'nın yaklaşık 5.8'e güneyine, modern Arıklı ve Nusratlı köylerinin yakınındaki küçük kıyı ovasındaki bir alana (39°32′22″K 26°32′46″D / 39.53944°K 26.54611°D / 39.53944; 26.54611) taşındı. Önceki site Eski Gargara (Παλαιγάργαρος) olarak bilinir hale geldi.[1] Her iki site de Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesinde bulunmaktadır.