Perge
Perge Harabeleri
Coğrafi Bilgiler
BölgeAkdeniz Bölgesi
AlanPamfilya
Perge Harabeleri

Perge (Yunanca: Πέργη Perge), Antalya'nın 18 km doğusunda, Aksu ilçesi sınırları içinde bulunan, bir zamanlar Pamfilya Bölgesine başkentlik yapmış antik bir kenttir.[1] Şehirdeki akropolisin Tunç Çağı döneminde kurulduğu düşünülmektedir.[2] Helenistik dönem boyunca şehir eski dünya içerisindeki en zengin ve güzel şehirler arasında sayılmaktadır.[3] Ayrıca Yunan matematikçi Pergeli Apollonius'un memleketidir. Perge, Hititler döneminde Parha olarak bilinmekteydi.[4]

1. ^ "Pamfilya Kentleri-Boyları". Araştırma yazısı.Tekin Gün. Mootol,Kültür Sanat.Ekim 2014. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.
  2. ^ "Perge". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2006.
  3. ^ [1] 17 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 13. Satır. Orijinal bilgi için: Kayhan Dörtlük - Antique Cities Guide – Antalya
  4. ^ Trevor Bryce (2009). The Routledge Handbook of the Peoples and Places of Ancient Western Asia. London: Routledge (İngilizce). Routledge. ss. 527-528. 29 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2022.