Kitabe;
Allah – Muhammed

Mimari biçimOsmanlı mimarisi
Kubbe sayısı1
MalzemelerKesme Taş

Recep Paşa Camii (Yunanca: Retzep Pasa Tzami), Rodos'taki Osmanlı camilerinden biri.

Recep Paşa Camii 1588 yılında IV. Murad dönemi sadrazamlarından Recep Paşa tarafından yaptırılmıştır.[1] Cami eski şehrin Turk mahallesinin tam ortasındaki meydanda bulunmaktadır.[2] Tek minareli caminin üstü dört sütunun taşıdığı bir büyük kubbe ile örtülmüştür. Bahçesinde bir şadırvan bulunduruyor. Son cemaat yeri iki kubbelidir. Cami klasik Türk mimari tarzında inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde Rodos'ta 27 cami bulunsa da, şimdi sadece yedi tanesi ayakta.[3]

2007 yılında caminin dış görünümü

Cami bakımsızlıktan zamanla harab olmuştur. 25 yıldan fazladır restorasyon için kapatılıp, iskele kurulsa da hiçbir tamirat yapılmıyor. 2011 yılının Aralık ayında caminin dört sütunundan ikisi çökmüş, son cemaat yeri tamamen harabeye dönüşmüştür. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayınlamıştır.[4] Yunan yetkililer ise restorasyon için yüksek miktarda para gerektiğini ve bu yüzden tamir yapılamayacağını söyledi.[5] Cami şu an vaziyetinden dolayı ibadete kapalı.

1. ^ "Rodos Savaşı". Takvim. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2012.
  2. ^ "Osmanlı İzleri". 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020.
  3. ^ "Rodos'taki Recep Paşa Camii'ne Çok Yazık Oldu". Turizm Haberleri. 10 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2012.
  4. ^ "No:309, 23 Aralık 2011, Yunanistan'daki Recep Paşa Camii Hk". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2015.
  5. ^ "Rodos'taki Recep Paşa Camii çöküyo, restorasyona finansman yok!". azınlıkça online. 7 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2011.