Bu gün Saray Caddesi’nde yer alan ve Antakya Ata Koleji adı altında eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunan yapı, 1902 yılında Kuzey Suriye mebusu olan Bereketzade Rıfat Ağa tarafından yaptırılmıştır. İstanbul sarayları projelerine uygun olarak planlanmış ve İstanbul saraylarındaki tüm özelliklerini taşımak üzere inşa edilmiştir. Bütün dış balkonların ve pencerelerin modeli Osmanlı Saraylarının balkon tipinde ve taş oymadır. Projesi İstanbul mimarları tarafında hazırlanmıştır. Taş ve yapı ustaları Halep’ten getirtilmiştir. Konak Rıfat Ağa 1907 yıllıda kolera hastalığından öldükten sonra 1909 yılında tamamlanmıştır.

Bina bittikten sonra, Rıfat Ağa’nın yakın ailesi tarafından 1920 yılına kadar konak olarak kullanılmıştır. 1920 Yılında bina İskenderun sancağı tarafından mirasçılarından satın alınarak, turizm oteli olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Bina 1939 yılında Hatay’ın Anavatana katılışı ile Antakya belediyesine devredilmiştir.

1957 yılın kadar otel ve lokanta olarak hizmet vermiştir. Aynı yıl binada büyük bir yangın çıkmış bazı yerleri orijinalliğini kaybetmiştir.1961 yılında onarımı tamamlandıktan sonra dönemin valisi Muammer Ürgen Paşa binayı kız öğretmen okulu olarak tahsis etmiştir. 1965 yılında kız öğretmen okulu kendi binasına taşınmıştır.Aynı yıl Emekli kurmay binbaşı olan, Samet KUŞÇU binayı Antakya belediyesinden kiralamış ve Antakya Ata Koleji ismiyle eğitim ve öğretime başlayan koleji bu binaya taşımıştır. O günden beri eğitim öğretim bu binada devam etmektedir.

6 Şubat 2023 depremi sebebiyle hasar almıştır.